CEREMÓNIAMESTER BLOG

Gumicsizma az esküvői asztalon

A divatirányzatok nem csupán a hétköznapi öltözködésünket változtatják-torzítják, de az esküvői megjelenésünket is. És nem csupán a menyasszonyra igyekeznek a szalonok újabb-és-újabb költeményeket felvarázsolni, de a vőlegények, a koszorúslányok és az örömanyák sziluettje is nagyot változik évről évre. Idén azt látom, hogy “minden divat” – vagy mégsem? Fekete Izabella stylistot elcsábítottam egy sétára a Szent István Bazilikához, hogy lessük meg egy hétvégén a násznépeket, és elemezzük ki, hogy idén mit illik és mit nem felvenni.

Tóth Mihály, Fekete Izabella

Mi a legfontosabb, amit általában az esküvőre készülődésnél érdemes figyelembe venni vendégként?

A ruha kiválasztásánál informálódjunk az esküvő körülményeiről, méretéről, a tervezett hangulatról. Ha visszafogott, napközbeni szertartásról van szó, semmiképpen ne válasszunk hosszú ruhát, ha viszont estély jellegű lakodalomba vagyunk hivatalosak, kerüljük a kiskosztümszerű együtteseket, ehelyett inkább az alkatunknak megfelelő kisestélyit vagy estélyi ruhát válasszunk.

 

Lehetőség szerint viseljünk természetes selymet vagy szatént, mert ezek az anyagok nem csillognak, csak előkelően fénylenek, a visszafogottság pedig kifinomult ízlésről árulkodik. A csillogó anyagok ráadásul szélesítik a sziluettet, és a fényképeken akár fémes hatásuk is lehet, így inkább visszafogott selyemfényű, vagy teljesen matt darabokat válasszunk.

 

Az esküvőn a kiegészítők száma olykor igen magas, ezügyben mi a követendő? 

A kiegészítők tekintetében alapszabály, hogy a melltartó pántja ne lógjon ki sehol, még akkor sem, ha szilikonból készült, a táska legyen kis méretű, lehetőleg vállpánt nélküli, zártorrú cipőbe mindig viseljünk harisnyát, és amennyire lehet, tartózkodjunk a fekete színtől a kiegészítők esetében is. A ruhához választott ékszerek legyenek jelzésszerűek, és ne haladják meg a három darabot. /egy pár fülbevaló természetesen egynek számít/ Bizonyos kultúrkörökben férjezett asszonyoknak illik kalapot viselni. Idősebbeknek jelentőseb méretű, fiataloknak visszafogottabb, kisebb, inkább fejdíszszerű darabok dukálnak ilyen alkalmakra.

 

Örömanyának lenni a gardrób előtt állva nem feltétlenül öröm. Nekik mit javasolsz?

Az örömanya ruha valamelyest harmonizáljon a mennyasszonyi ruha stílusával és az esküvőt meghatározó színekkel. A ruha szabása inkább egyenes vagy A vonalú legyen, mintsem derékban szabott vagy fodros, ami pedig a hosszát illeti, napközbeni esküvőre célszerű térdig érő, míg éjszakai lakodalomba hosszú fazont választani.

 

Ami a színeket illeti hangulatos, vidám színekben gondolkodjunk, vigyázzunk a halvány színekkel, mert sápasztanak és ezért öregítnek is. Inkább válasszuk egy szín világos, mint halvány árnyalatát. /nem hiába szokták II Erzsébet brit királynőt világos és élénk színekbe öltöztetni/Ha harsány színű ruhát választunk, lehetőleg matt textúrájú anyagból készüljön, amit kiegészíthetünk egy fényes boleróval, táskával.

 

Nadrágos összeállítást a magas, vékony nőknek érdemes választaniuk, akiket a hosszú vagy a térdig érő szűk szoknya karószerűvé tehet.

 

Ne felejtsük el az örömapákat. Leszámítva a hagyományos “esküvős öltönyt”, nekik mit javasolsz? 

Adott esetben az örömanya viseletének anyaga visszaköszönhet az örömapa mellényén, ingjén, nyakkendőjén.

Tóth Mihály, Fekete Izabella


Végül az én kedvencem – a koszorúslányok viseletéről is ejtsünk szót. Sokszor a menyasszony választja ki, hogy egységes legyen, de előfordul, hogy a lányok maguk dönthetnek. Segíts nekik!

A selyem szatén alapanyagú ruhaköltemények emelik az alkalom előkelőségét. A színek legyenek hamvasak, pasztellesek. Az aktuális trend szerint rózsaszín helyett válasszunk púderszínű vagy korallszínű darabokat, világoskék helyett sötétkéket vagy lilát, de ne idegenkedjünk a halvány sárga vagy homokszínű daraboktól sem. A bordó népszerű szín ugyan, de kivétel nélkül mindenkit öregít, így sem menyecskeruhának, sem koszorúslány ruhának nem ajánlom.

 

Ami a formaválasztást illeti, a derékban szabott, pántnélküli vagy aszimmetrikus szabású, az esküvő jellegétől függően térdig vagy földig érő ruhák a legillendőbbek.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!