CEREMÓNIAMESTER BLOG

Mit (ne) vegyünk fel esküvőre? – vendégíró: Szemes Nóra személyi stylist

Az esküvői szezon a küszöbön áll, a meghívók már elkezdtek begördülni az ajtónkon, és a vendégek is rohamosan tervezik a nyári esküvő öltözékét. Mit vegyünk, és mit ne vegyünk fel – komoly feladat lehet kiválasztani, tekintet nélkül arra, hogy mi a szereped az esküvőn, vagy hogy mi a kapcsolatod a boldog párral. Szemes Nóra, stílustanácsadó megosztja velünk, mik azok a jól bevált praktikák, amelyekkel elkerülhetjük az esküvők legnagyobb divatbaklövéseit.

Szempontok az esküvői öltözék kiválasztásához

Azok az alapvető szempontok, amelyeket már az anyukád, a nagymamád, vagy Emily Post (az etikett anyja) adott tovább arról, hogy mit viseljünk, még mindig alkalmazhatóak, igaz, ezek a szabályok próbálnak évről évre nyitni az egyedi ízlés és stílus felé. Az alap szabályok, mint: ne viselj fehér, vagy piszkosfehér árnyalatokat, ne viselj olyat, ami túl rövid vagy sokat mutat, ne nézz ki rendezetlenül vagy gyűrötten, még mindig érvényesek. Azonban még ezen általános irányelvek mentén is léteznek szürke területek.

Fotó: Huffington Post

Fotó: Huffington Post

Az esküvőre kiválasztott viselet a pár és az esemény felé tanúsított tisztelet jele, ezért a te öltözéked mindig tiszteletteljes, konzervatív, és alkalomhoz illő kell legyen. Viszont tartsd észben, hogy ezek az etikett szabályok azért lettek megalkotva, hogy a viselő minden társas összejövetelen a lehető legkényelmesebben érezze magát. Ne felejtsd, hogy ami az esküvőn leginkább számít, az a vidám jelenléted, és az, hogy jól érezd magad, bármi mellett is döntesz.

A szent dresscode

Néha előírás, hogy mi a dresscode egy esküvőn, de sokan még csak nem is hallottak arról, hogy mi is ezeknek a valódi jelentése, úgy hogy vegyük is sorra ezeket a leírásokat!

Casual (laza elegáns)
Amíg ez az öltözet hangzik a legegyértelműbben, addig ez lehet a legnyitottab is, és sokszor a legrejtélyesebb! A helyszín sokat segíthet neked meghatározni a formalitás szintjét. Általában ez az alkalmi viselet egy reggeli vagy egy napközbeni esküvőre van fenntartva hétköznapi környezetben. Egy szoknya vagy egy csinos nadrág egy csinos felsővel, vagy egy csinos ruha biztosan megfelelő öltözék lehet.

Semi Formal/ Formal (alkalmi)
Ez a ruhatípus egy esti viselet, olyan minőségi anyagokkal, mint a szatén, a, a selyem, valamint ezek mellé párosulhat egy kevéske gyöngydíszítés is. Egy gazdag anyag, mint a bársony vagy a pamutbársony a téli hónapokban szintén nagyon szép lehet. Általában koktélruha hosszúságú – más szóval kicsit a térd fölé, vagy a térdig érhet, esetleg lehet egy kicsivel hosszabb is. Akár a térdig érő fazon, akár a bokát súroló maxi ruha mellett teszed le a voksod, mindkét esetben egy igen kifinomult hatást kölcsönzöl megjelenésednek.

The Boutique (…?)
Ebben az esetben a hölgyeknek egy elegáns koktélruha, vagy egy teljesen hosszú ruha ajánlott. Kiegészítők terén viszont az elegáns darabok mellett, a drámai hatású ékszerek is megengedettek.

Black Tie
A férfiak számára nem enged túlzottan szabad kezet. Ebben az esetben egy sötét színű szmoking egy hozzá illő melénnyel, vagy egy övkendő és egy fekete nyakkendő az elfogadott. A hölgyek hosszú estélyit viselnek.

White Tie
Ez az esküvők legformálisabb típusa, vagyis itt ragaszkodnod kell a szabályokhoz. A hölgyeknek földig erő ruhát kell viselniük, estélyit egy egészen semleges vagy sötét színben. (A korall színű koktélruha nem javasolt!)
A férfiaknak frakkot szabad viselniük fehér mellénnyel és inggel, valamint fehér nyakkendőt, fehér kesztyűvel (a szürke is egy elfogadható választás), és hogy teljes legyen az összhang, egy pár fekete cipő fűző nélkül.

A 10 legfontosabb esküvői etikett szabály

1. Ne viselj fehéret

Fehéret viselni egy esküvőn a lehető legnagyobb hiba, amit egy vendég elkövethet, ugyanis ezen a napom senki sem vonhatja el a figyelmet a mennyasszonyról, ez az ő különleges napja mindenek felett. Egy fehér ruhában annak az esélye, hogy zavarba hozd a mennyasszonyt, igen nagy, így még ha jól is áll rajtad az a ruha, tedd félre egy másik napra.

2. Ne told háttérbe a menyasszonyt
Egy esküvő tökéletes ürügy arra, hogy fényűző ruhába bújtasd magadat, de ne vidd túlzásba. Báli ruhák, maxi estélyik uszállyal és színes flitterekkel, már csak azért sikoltanak, amikor meglátnak, ha ez így van, akkor jobb, ha elkerülöd.

3. Fektess be a kiegészítőkbe
Jó ötlet, ha viszel magaddal egy pár kiegészítőt, amelyek nem öltöztetnek se túl, se pedig alul, és egyszerűen hozzá tudod igazítani őket a naphoz, amint rájöttél, hogy mások hogyan öltöztek fel. Számos esküvőn részt venni egy nőnek költséges lehet, főleg, ha mindegyik esemény megköveteli az új szettet. Ahhoz, hogy elkerüljük bankszámlánk összeomlását, a legjobb megoldás, ha választunk egy sokoldalú ruhát, amit majd a táskával, a kalappal és a cipőkkel fel tudunk frissíteni.

4. Ne viselj túl szűk ruhákat
Az esküvők családi események és rendszerint hajnalig tartó ünnepségek, így lehetőleg tartózkodj mindentől, ami egy kis kockázatot is von maga után… Hacsak nem pont AZ a célod.

5. Ne öltözz túl lazán
Eltekintve a dresscode-tól, a farmer viselése tilos esküvőkön. Emlékezz, hogy ez a mennyasszony és a vőlegény nagy napja,és ha ez a te esküvőd lenne, akkor biztosan elvárnád, hogy a vendégek tegyenek meg bizonyos erőfeszítéseket ezen a téren. Élj inkább úgy az esküvőkkel, mint lehetőségekkel arra, hogy kiöltözz és megmutasd az új ruháid. Ha az egyberuhák nem a te stílusod, akkor a ceruzanadrág egy jól kivágott blézerrel jó ötlet lehet, okos és trendi megjelenés.

6. Nyáron viselj színeket
A nyár a legjobb lehetőség arra, hogy ragyogó színeket vagy éppen csinos pasztell árnyalatokat viselj, különösen ha emellé napcsókolta bőrszín társul. Habár nem árt leellenőrizni, hogy a koszorúslányok milyen színű ruhát vesznek fel – előregondolt tervezéssel el lehet kerülni azt a hibát, hogy összekeverjenek bennünket velük.

7. Vigyél magaddal lapos talpú cípőt
Felhőkarcoló magassarkúk egész nap nyomhatják majd a lábadat, így érdemes bekészíteni egy pár balettcipőt vagy nyári szandált, hogy később az est folyamán át tudd cserélni. Senki sem fogja észrevenni, ráadásul ez a kis előretervezés biztosíthatja, hogy az egész éjszakát áttáncold.

8. Kerüld a feketét
Esküvőre mész, nem temetésre, így teljesen szükségtelen a tökéletes kis fekete ruhád felvenni, inkább kerüld el. Ez a szabály különösen igaz a nyári esküvőkre, amikor a vendégeknek meg kell ragadniuk az ünnepi hangulatot, és jobb merész színek, illetve minták mellett dönteniük.

9. Öltözz biztonságosan
Használd az aktuális évszak adta lehetőségeket, és vedd figyelembe, hogy nem a katolikus templom szerzeteseihez igyekszel éppen. Válassz olyan színeket és szetteket, amelyekkel nem vállalsz felesleges kockázatot. Senki sem várja el, hogy te reformáld meg a divatot. Elő a magazinokkal és bátran vegyél példát a stylistoktól.

10. Érezd jól magad a testedben
Talán ez a legfontosabb szabály – ami jobban számít, mint hogy hogyan vagy felöltözve, hogy jól érezd magad a bőrödben.

 

Stílustanácsadás személyesen esküvőre és az élet minden fontos pillanatára:

Szemes Nóra személyi stylist


Tetszett a cikk? Akkor oszd meg másokkal is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!