CEREMÓNIAMESTER BLOG

Akadálymentes esküvő

Nem csak az ételeknél kell odafigyelni a glutén- vagy laktóz érzékenységre, a szertartáson és buliban is fontos, hogy a testi korlátaikba ütköző vendégeid is jól érezzék magukat.

Testi akadályokról tabuk nélkül:

Étkezés

Étkezési akadályokról tudunk, ilyenek a különböző allergiás reakciók: glutén, laktóz, mogyoró, eper, húsfélék (többnyire marha), cukor (diabétesz). A várandós kismamáknál a sütés mértéke is fontos lehet, illetve a különböző étel alapanyagok.
Kérdezd meg a vendégeidet a meghívó melletti kártyán, hogy milyen különleges diétát alkalmaznak, hogy ne az esküvőn jöjj zavarba. Ha ez megvan, akkor jöhet a vendéglátód, aki simán megoldja a lisztmentes pogácsát is, ha kell.

Mozgás

Photo by Glass Jar Photography

Photo by Glass Jar Photography

A mozgásukban korlátozottak számára a szertartás, az asztalok közötti mozgás, és a szociális helyiségek lesznek a kihívásos feladatok. A kerekesszékkel közlekedők, a bottal vagy segítséggel járni tudók számára egy kis többlet odafigyelés mindent megold. Íme néhány tanács:

  • A nehezen mozgó vagy álló vendégek számára a szertartáson a padsorok külső szélén biztosítsatok helyet. Így könnyeben tudnak beülni és a végén távozni anélkül, hogy kellemetlenül éreznék magukat, mert feltartják a többieket.
  • A kerekesszékkel érkezőknek körasztalos ültetésnél az asztalok között is helyet kell hagyni, mert az kevés, hogy “odafér” az asztalához.
  • Vizsgáld meg a mellékhelyiségeket belülről is. Az odavezető útvonal és a belső kialakítása is fontos.
  • Olyan eseményeket tervezzetek, amin mindenki részt tud venni. Pl. egy gyertyafény keringőnél érdemes a mozgásukban korlátozott vendégeket előre értesíteni, hogy legyen idejük megérkezni és ne a tömegen átverekedve magukat kelljen beállniuk a körbe.

Hallás

A halláskárosultak számára is élvezhető a nap minden mozzanata, ha közelebb ülteted őket az eseményekhez, mert így le tudják olvasni a beszélő mondanivalóját. Tervezd meg így az ülésrendet a szertartáson és a partyban is. Amúgy sem rossz ötlet a party helyszínén nem a zenekar főasztaltól 30 méterre lévő hangfalaira támaszkodni kizárólag a beszédeknél. Inkább béreljetek kettővel több hangfalat, és azok legyenek a teremben úgy elhelyezve, hogy a beszédek jól érthetőek legyenek a vacsoratérben is.

Fotó: Jodoin Platt Nicole Salter Photography

Fotó: Jodoin Platt Nicole Salter Photography

Siket vendégeidnek nem feltétlenül kell jeltolmács, de ha megtanulod a “Köszönöm, hogy itt vagytok” jelzést, azzal tudsz kedveskedni. Az este levezetője/házigazdája legyen figyelemmel arra, hogy a siket vendégeknek jól artikuláltan és normál hangerővel mondja el, hogy mi fog történni. A ceremóniamester szája előtt a mikrofon leolvashatatlanná teszi a szöveget – erre figyeljen oda a választott ceremóniamestered. Ha az esketés szövegét kinyomtatva kiosztod, az nagyot lendít számukra szertartás élvezhetőségén.

Akadálymentesítheted úgy is az esküvődet, hogy “súgsz” a vendégeidnek egy kicsit előre. Ossz ki egy vázlatos programtervet hogy tudják, mi fog történni a napon, így fel tudnak időben készülni rá (de ne legyen túl részletes, mert forgatókönyvet kiadni tilos).

 Tudj meg erről többet…

Látás

Ha van vak vendéged, egy Braille írásos meghívóval, amiben benne van a vacsora menüje vagy az asztali menükártya és ültetőkártya Braille írásos változatával nagyon előzékeny lehetsz – egészítsd ki egy kis meglepetés üzenettel csak neki, amit más nem kap vagy ért meg.

braille

A látássérült vagy vak vendégek számára azt az asztalt jelöld ki, amelyiktől könnyedén tudnak navigálni a fontosabb helyekre, nincs túl sok akadály. Erre jó megoldás, ha a tánctér, a bárpult, a WC és a kijelölt asztal pontjait az ültetési terven összekötöd. Ha semmi sem esik a vonalak útjába – tökéletes.

A templomnál a kevesebb több – lépcsőben is. Ha megteheted, akkor válassz olyan helyszínt, ahol nem kell hegyet másznia senkinek. (Ez nem mellesleg a babakocsival érkezők életét is nagyban segíti.)

Tudj meg erről többet…

Megértés

Autista, autisztikus, asperger szindrómás vendégeid igénylik talán a legnagyobb külön törődést. Az autizmus még mindig nehezen megértett, sőt félreértett állapot. Az ő számukra az esküvő váratlan fordulatai, szokatlan, hirtelen behatások nehezen feldolgozhatóak. Ültesd őket világosabb helyre, ahol nincs nagy jövés-menés, és belátják a teljes termet és látják, hogy hol van a bejárat/kijárat. Nem kell őket sem kizárni az eseményekből, csak előre meséljétek el, mi fog történni. Például mielőtt lecsapnátok a villanyt egy torta behozatalához, mesélje el valaki nekik, hogy mi fog történni és miért teszitek.

Tudj meg többet az autizmusról…

Zárszó – talán a legfontosabb…

A testükben akadályozott emberek nem szeretik érezni, hogy plusz feladatot jelentenek. A legfontosabb számukra az, hogy egyenrangú, értékes tagjai lehessenek a vendégseregnek és önfeledten mulassatok együtt. Szerencsére a legtöbbjüknek fejlett humorérzéke van, és a problémás helyzetekben tudnak nevetni. Ezért meggyőződésem, hogy ebben mi vagyunk lemaradva tőlük.


 

Megjegyzés:
A szerző anyukája gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékosokat oktató intézmény egykori tanára és vezetője. Apukája szociális munkás, idősgondozásban és hajléktalan-ellátásban dolgozik. A használt kifejezések nem kirekesztő, hanem tényszerű megállapítások.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!