CEREMÓNIAMESTER BLOG

Két menyasszony – két vőlegény? Van-e neme az igennek?

Sok azonos nemű pár évtizedek óta él együtt – régebben, mint ameddig egy ”átlagos hetero” házasság tart. Az esküvő egy intim családi esemény – nézzük meg, hogyan is zajlik két menyasszonnyal / vőlegénnyel.

Írta: Tóth Mihály ceremóniamester

egynemu-eskuvo (4)

A kérdéseimre a válaszokat egy többrésztvevős beszélgetésen kaptam, melyeket egy válaszba sűrítettem össze szerkesztve-értelmezve. A beszélgetőpartnereim egyes tagjai nem léptek még nyilvánosság elé, így kérésükre a neveket nem teszem közzé. Kívánom, hogy egyszer erre is sor kerülhessen.

egynemu-eskuvo (9)

1. Bejelenteni az eljegyzést

Sokaknak már az eljegyzés bejelentése is nehézségekbe ütközik. Egy olyan családban, ahol a szülők nem igazán elfogadóak, nehéz lesz beadni a házassági szándékot. Pláne, ha a szülők szeme előtt az unokák mielőbbi abajgatása lebeg.
Ilyen esetben először nyerjük meg azokat a családból, akik elfogadóak. A szülők hajlamosak a családi egység érdekében engedni az elveikből és látva a többiek szeretetteljes reakcióját, maguk is feloldódni.

egynemu-eskuvo (6)

2. Esküvőszervezés kódolva

Az esküvő szervezése során számos esküvői szolgáltatóval kell egyeztetni. Már az ajánlatkéréskor sok helyen kérik a pár nevét. Ilyenkor hajlamosak az egynemű párok kódneveket használni, hogy minél később derüljön ki az igazság. A kérdés, hogy vajon célravezető-e ez, vagy rögtön az elejétől érdemes felvállalni az igazságot?
Az esküvői szolgáltatók éppolyan emberek, mint bárki más. Szuverén joga mindenkinek elfogadni vagy elutasítani bizonyos dolgokat. Éppen ezért akkor tartjuk tiszteletben őket, ha rögtön az elejétől fogva ismerik a teljes igazságot. Ebben az esetben elvárhatjuk a tiszteletet cserébe. Természetesen lesz olyan szolgáltató, aki nem találkozik jelentősen a számára különleges helyzettel. Egy dekoratőr vagy catering szolgáltató munkájában nem okoz különösebb változást, hogy nem hetero a pár. A fotós, a videós, a zenészek, a ceremóniamester, a felszolgálók – azaz mindazok, akik tevékenyen vesznek részt az esküvő menetében, azonban fel kell hogy legyenek készülve arra, hogy a számukra megszokottól eltérő lesz az esküvő. Nyíltan és őszintén érdemes beszélni erről a szolgáltatókkal, mert csak így nyerhetjük el a bizalmukat, ami nélkül nem lehet sikeres az együttműködés.

egynemu-eskuvo (10)

3. Esküvői szokások újragondolva

Hogyan nevezzük az ifjú párt? Mit mondjuk az esketéskor a “feleség” és a “férj” helyett? Egyáltalán, miben lesz más egy egyneműek közötti esküvő?
Leegyszerűsítve a kérdést – semmiben nem tér el. Éppen ez a lényeg, ezért dolgoznak a melegjogi aktivisták. Az egyneműek közötti házasságkötésnek és a lagzinak nem kell másmilyennek lennie, mint bármilyen lagzinak. Lesz vendégvárás, esketés, gyűrű, gratuláció, csoportképek, vacsora, beszédek, nyitótánc, zene, torta és buli hajnalig. Ami esetleg változik, az néhány apróság.

Például:

  • A szertartásra bevonuláskor nem a szülők vezetik a pár tagjait, hanem kéz-a-kézben sétálnak be. Esetleg két külön ösvényt érdemes a székek között nyitni, amin párhuzamosan lépkednek be, és végül az esketési asztalnál találkoznak össze.
  • A párt nem férjnek és feleségnek, hanem házastársnak, társnak, választottnak nevezhetjük. A klasszikus “Csókolja meg a menyasszonyt” kifejezés Magyarországon nem is hangzik el, helyette az összes esküvőn a “Köszöntsétek egymást az első hitvesi csókkal” mondatot hallhatjuk. Ez tökéletesen megfelelő.
  • A nyitótáncot nem feltétlenül kettesben táncolja a pár, akár flashmob-szerűen is indulhat az első tánc, amelybe a barátok is bevonásra kerülnek.
  • Amennyiben két nő házasodik össze, úgy saját döntésük alapján lehet mindkettejükön fehér ruha, de akár egyikük viselhet esküvői ruhát, míg a másik kosztümöt vagy női szmokingot. A férfiaknál inkább jellemző az összeöltözés, a hasonló szmoking vagy öltöny.

egynemu-eskuvo (5)

4. Kell-e tréningelni a vendégeket, szolgáltatókat?

A vendégek, családtagok nem feltétlenül láttak már intim gesztusokat egynemű pároknál. Érdemes-e őket felkészíteni?
Valószínűleg a vendégek többsége és a szolgáltatók is izgalommal fogják várni az ilyen pillanatokat, hiszen ma még ritkán látunk egynemű párt intim családi környezetben. Nyilván vannak olyan gesztusok (bármely párnál), amelyek bensőséges kapcsolatot mutatnak. Ilyen egy kézfogás, ölelés, csók. Függetlenül a pár nemi irányultságától és identitásától, ezek mértéke egy társasági eseményhez igazítandó. Telejesen mindegy, hogy férfi és nő vagy két férfi illetve két nő esik egymásnak egy esküvőn – ez nem oda való. A szeretettel teli gesztusoknak azonban van helye egy esküvőn. A közeli vendégeknek esetleg érdemes egy esküvő előtti alkalommal közösen tartani egy beszélgetést, ahol a pár jelenlétéhez hozzá tudnak szokni, fel tudják tenni esetleg a kérdéseiket, és az esküvő napján már kellő rutinnal állnak oda az esküvőhöz.

egynemu-eskuvo (7)

5. Magyarországon lehet egynemű házasságot kötni?

Egyelőre nem. A bejegyzett élettársi kapcsolat a legmagasabb jogi kötelék az egynemű párok számára. Mi a különbség? Miért harcoltok?
Ez bár csak néhány dologban tér el a házasságtól, elsősorban érzelmi hátrányt jelent. Az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság éppen azt mondta ki, hogy minden állampolgárnak azonosak a jogai, így a házassághoz való joga is. Függetlenül a nemi identitásától és irányultságától. De természetesen ezt a társadalmi vitát minden országban végig kell csinálni, hiszen a jog (elvileg) a társadalom közös gyakorlatát hivatott szabályozni. Az azonban jó jel, hogy sokan állnak az egynemű párok mellé ebben a kérdésben, hiszen

az egynemű párok nem mozgalmi okból akarnak házasságban élni, hanem azért, mert az emberiség számára ez a szeretetnek és összetartozásnak a legmagasabb kifejezési formája.

Fotók: The Knot

Te mit gondolsz az egyneműek házasságkötéséről?

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!