CEREMÓNIAMESTER BLOG

Különleges esküvői fotók

Az esküvőn elkapni egy pillanatot úgy, hogy az egyszerre művészi és ráadásul jó helyre is van fókuszálva, elég nehéz. De mi lenne, ha utólag is kitalálhatnád, hogy mi legyen éles a fotón? Ezek az esküvői fotók ilyenek…

A különleges “fény-tér fényképezés” technikával készült képeknél egészen más irányból közelítik meg a kérdést, és teljesen átértelmezik nem csak a fényképezés eddigi gyakorlatát, de a digitális képalkotás menetét is. 

Különleges esküvői fotók

Ez a módszer nem a 2 dimenzióba sűrített teret kívánja megörökíteni, hanem a teljes (fény)teret, annak több dimenziós valójában. Ezáltal kiküszöbölhetők a kép készítésekor beállítandó olyan tulajdonságok, mint például az élesség, mely a fény-tér fotón akár utólag is állítható…bárhová.

Ezen a fotón például eldönthetjük egérkattintással, hogy ki legyen éles: a menyasszony vagy a vőlegény:

Az alap ötlet elméleti részének gyakorlati megvalósításával a Stanford Egyetem kutatói kezdtek foglalkozni. A csapat oszlopos tagja Yi-Ren Ng 2006-ban tette közzé doktori disszertációját a témában, Digital Light Field Photography címen.

Ezen a képen valódi térélményünk lehet, ha mozgatjuk a kép felett az egeret jobbra-balra:

Itt pedig akár a részletekre egészen rá is közelíthetünk:

Az alapötlet, melyre a technológia épült, mindenképpen nagyszerű. Az élességállítás kiküszöbölése, vagy háttérbe szorítása egy komoly gondot vesz le a fotós válláról. Az élességgel és a mélységélességi tartománnyal való játék azonban a fotózás, és a képek komponálásának fontos alapeleme, vagy ha úgy tetszik rituáléja, ami így nem a kép készítésekor, hanem utóbb válik fontossá.

Forrás: Petur – pixinfo.com és Lytro.com

Képzeld csak el, hogy az esküvődön a többezer elkészült képből utólag döntheted el, hogy mi a fontos és azokra fókuszálva állíthatod össze az esküvői albumodat! A jó hír, hogy a jövő elkezdődött!

Oszd meg másokkal is!

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!