CEREMÓNIAMESTER BLOG

A menyasszony barátnője

Készülsz az esküvődre, szervezel, mérlegelsz, próbálsz – és mikor már úgy tűnik, hogy klappolnak a dolgok, jön a legjobb barátnőd és “csak kérdezi”, hogy mit miért… Hogyan ismerd fel az esküvőd ellenségét?

Előrebocsátom, hogy az esküvőn a legeslegjobb barátnő, alias BFF nagyon sokszor hasznos, és segítőkész. Olykor azonban a szorgalmas hülye csapdájába esik, néha pedig kifejezetten ráfeszül az esküvőre és igencsak megnehezíti mindenkinek az életét.

koszorúslány

Ruhapróba – a borzalom első felvonása

Férfiként inkább segítséget kértem ebben a kérdésben Landesz Katalin esküvőszervezőtől, hogy mi szokott történni az ijesztően sok ruha között a körúti szalonokban:

“A ruhapróbákon kerül elő gyakran az a probléma, hogy a menyasszony egy kiváló csajos programként szervezi meg ezeket magával hozva legjobb barátnőit és akár az édesanyákat is. Én gyakran javaslom, hogy szívesen elkísérem a ruhapróbákra, mivel teljes pártatlansággal tudok véleményt alkotni arról, mi áll a legjobban, mi trendi manapság és mi illik majd a közösen megálmodott miliőbe, esküvői stílusba. Nekem legalább olyan fontos a menyasszony stílusos, elegáns, egyéniséghez illő outfitje, mint neki, hiszen az én munkámról, referenciámról van szó. Viszont az édesanyák esetén általában generációs és ízlésbeli különbségek lépnek fel, illetve jobb esetben teljesen mindegy számukra, hogy a lányuk-menyük mit vesz fel a Nagy Napon, hiszen mindenben, még a nappali csipkefüggönyében is gyönyörűnek látják. A barátnők ezzel szemben zömmel a saját ízlésüket szeretnék viszontlátni az arán, gyakran kíméletlen őszintességgel mondanak véleményt, amit akár tudat alatt a féltékenység, irigység is vezérelhet.”

A smink és a haj – egy közös pont a megőrülésre

Csobán Éva esküvőszervező egy saját történetét mesélte el egy esküvőről:

“Történt egy eset, amikor az esküvő előtti forgatagban a barátnőnek nem tetszett a saját frizurája, és hisztizve kikövetelte a fodrásztól, hogy fésülje át, ezzel sok mindent hátráltatva. Egy ilyen önzőség nem fér bele a barátnő megnevezésbe, sem az esküvő napjába.”

Szolgáltatók kiválasztása – aki mindent jobban tud…

A mi praxisunkban ritkán jelennek meg az első beszélgetéseken a BFF-ek, de előfordult már, hogy egy pár meg se mukkant az ismerkedő találkozón, mert a koszorúslány barátnő vallatott végig. Az esküvőszervezők azonban rosszabbul is járhatnak:

LK: “Gyakran tapasztalom azt is, hogy a barátnőnek mindenre van nálam vagy a többi szakembernél jobb ötlete, mindig ismer egy még jobb esküvői szolgáltatót, fotóst vagy zenekart vagy akár a saját szolgáltatóit akarja a barátnőjére erőltetni. Másrészt ha a jó barátnőnek még nem volt saját esküvője, akár a saját, még meg nem élt vágyait próbálja megvalósíttatni a menyasszonnyal összezavarva őt az ajánlatok útvesztőiben.”

CSÉ: “Az igaz barátnő támogatja a menyasszony vágyait, így komoly segítségemre lehet a szervezés alatt. Örömmel fogadják a feladatokat, mert így érzik a fontosságukat. Ez megnyugtató a menyasszonynak is. Persze volt már példa olyanra, amikor egy kicsit öntörvényű, erőszakos barátnővel álltunk szemben, ennek kezelése nem egyszerű, de megoldható.”

koszorúslány

Az örökmozgó – túlvállalás és pofára esés

Akinek van hiperaktív barátnője, az tudja, hogy ő az első lájkoló a Facebookon minden esküvős megszólalásra, többezer képet szed össze a Pinteresten csak esküvői virágkompozíciókból és már külön csajos levelezőcsoportot alapított a teendők folyamatos kiosztására. Egy ilyen barátnő nagyjából a szervezés ötödik percétől kérdéseket vet fel.

LK: “Barátnők esetén gyakran megesik még a szervezés során, hogy mindent magukra szeretnének vállalni puszta jóindulatból, segítőkészségből. Ötleteket sorakoztatnak fel a Pinterestről a dekorációval kapcsolatban és jó buliként tüntetik fel, ha ezt a menyasszonnyal közösen készítik el csapatépítésként az esküvő napján vagy akár az előtte lévő napokban. Ők azok, akik szívesen megsütik az esküvői tortát és a cup cake-eket, akik majd hozzák a nagypapa pálinkáját és akik szívesen ellátják a szervező és a ceremóniamester feladatkörét a Nagy Napon.”

Persze a túlvállalásnak többnyire keserű tapasztalat a vége, éppen ezért érdemes testhez álló feladatot adni a barátnőknek, mint például:

– lánybúcsú megszervezése
– nagyszülők kísérése
– szertartás utáni szirom/rizs/konfetti/bármi szórásának megszervezése
– beszéd mondása a vacsora előtt
– egy (1!) táncos program kitalálása a buli idejére
– menyasszony váltócipőjének bekészítése
– dobócsokor felügyelete

Örülj vagy ne örülj ha a barátnőd segíteni akar?

koszorúslány és menyasszony

Landesz Katalin fogalmazta meg ezt talán a legpontosabban:

“Esküvőszervezőként gyakran tapasztalom, hogy a lányok a barátnőjükkel vagy az édesanyjukkal érkeznek a találkozókra, ruhapróbákra, menükóstolókra. Sok esetben jó a több vélemény, viszont ezek gyakran össze is zavarhatják a leendő arát, hiszen legtöbbjük amúgy is bizonytalan egy számára új és idegen terepen, egy soha meg nem ismételhető esemény tervezése során. Általában mindent bele akarnak zsúfolni ebbe az egyetlen napba és ha itt még összecsapnak a különböző generációk, embertípusok ízlésvilágai, akkor a menyasszony nem biztos, hogy boldogan és mámorban éli meg a szervezés minden pillanatát.”

Szeretjük a barátnőket!

Néha megőrülnek a koszorúslányok, de ezért  (is) szeretjük őket

Néha megőrülnek a koszorúslányok, de ezért (is) szeretjük őket

Fontos, hogy ne azt vond le következtetésként, hogy nem jó, ha a BFF-ed veled tart az esküvőszervezés során. Pusztán arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy neked kell a segítség mértékét meghatároznod, és mindenki számára kereteket szabnod. Hiszen ez a nap elsősorban a Tiéd, de talán még fontosabb, hogy a leendő férjeddel közösen a TIÉTEK! Na, hogy ő mit fog a barinődhöz szólni, az még egy érdekes sztori lesz… 😉


 

Most Te jössz: nyomd meg a lájkot!

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!