CEREMÓNIAMESTER BLOG

Hány éves legyen a menyasszony?

„Nem siettétek el az esküvőt?” –hallod folyton, ha fiatalon házasodtál, „Mikor mész már férjhez? – kérdezik egyfolytában, ha harminc körül jársz és még hajadon vagy, „Nem fogsz kicsúszni az időből?” – ha már harmincon túl vagy, „Mire vártál eddig?” – ha a harmincas éveid közepén, végén állapodsz meg. Mikor ideális az esküvő? A téma, amiről mindenkinek határozott véleménye van. De hol az igazság?

menyasszony várakozó állásponton

Meddig várod a fehér lovat?

A legtöbb embernek, legyenek azok barátnők, a témával foglalkozó kutatók, esetleg a szomszédban lakó idős hölgy, vagy a közeli és legtávolabbi rokonok, egészen határozott véleménye van arról, hány évesen kell egy nőnek férjhez mennie. Talán neked magadnak is, de az élet az elképzeléseinkhez ritkán igazodik. Lehet, hogy sokkal hamarabb kopogtat a nagy szerelem, mint vártuk, de lehet, hogy 33 évesen, amikorra már három gyermeket, férjet, kutyát képzeltünk magunk köré, még mindig egyedül éljük a mindennapokat. De sebaj! Bármit is mondanak a körülöttünk élő emberek, minden változatnak megvan az előnye (ahogy persze a hátránya is), úgyhogy az alábbiakban sorra is vesszük ezeket (avagy kész válaszok a házasságunk időpontját kritizáló emberek számára).

Férjhez menni a húszas évek elején

Bár régen teljesen természetes volt, hogy az egyetem első évében a diákok nagy része nem csak a leendő szakmai területét, hanem későbbi házastársát is kiválasztotta – akivel jellemzően a diplomaosztó után meg is tartották az esküvőt – ma már a legtöbben korainak tartják az ennyire fiatalon kötött házasságot. A személyiség még formálódik, a karrier még szinte el sem kezdődött, az anyagi háttér sem adott, mire ez a nagy sietség? Bár van a fentiekben némi igazság, de előnyökkel is jár, ha így alakul az életed. Egészen fiatalon kerültök egymás mellé, felnőtt életetek éveit gyakorlatilag a kezdetektől együtt töltitek, erre nagyon szép visszaemlékezni évtizedekkel később, a közös élményeket, kalandokat felidézni. Ha később sikeressé váltok a szakmátokban és jólétben éltek, akkor is tudni fogjátok, hogy a kezdeti nehézségek idején is ott voltatok egymás mellett és közös erővel jutottatok el oda, ahol tartotok.

Férjhez menni a húszas évek második felében

Talán a húszas évek második fele az a kor, amit egy nő számára a többség a legideálisabbnak tart az elköteleződésre, mert a személyiség ekkorra már többnyire kiforrott, alakul a karrier és az egzisztencia, és párkapcsolati tapasztalatok is állnak a hátad mögött, de még mindig igazán fiatalnak számítasz. Ha ekkor kötsz házasságot, még a gyerekvállalással is várhattok, ilyenkor még van lehetőség arra, hogy pár évet csak kettesben töltsetek a férjeddel, utazgassatok, romantikázzatok, a családalapítás ráér 30 fölött is. (persze a rokonok, barátok már az esküvő másnapjától kérdezősködni fognak, hogy mikor jön már az első baba…)

Férjhez menni 30 fölött

Minél idősebb vagy annál nagyobb tapasztalattal rendelkezel párkapcsolati téren (is). Jelentsen ez számos jó és rossz randit, sok kisebb szerelmet vagy egy-két hosszú, komoly kapcsolatot, egyvalami biztos: ekkora már pontosan tudod, hogy mi és ki az, amire szükséged van, mit tudsz tolerálni egy emberben és mit nem, mire vágysz hosszútávon a szerelemben. Ebben a korban a házasság szó hallatán már nem valószínű, hogy felmerül benned az aggodalom, esetleg nem éltél még eleget, nem félsz, hogy bármiről is lemaradnál.

Férjhez menni egyáltalán…

A legfontosabb pedig: a szerelem nem kiszámítható és nem érdekes, hogy mit mondanak mások, vagy akár az, hogy te milyen időzítést képzeltél el magadnak kezdettől fogva a házassághoz. Nem a kor számít, hanem hogy ott legyen melletted az, akinek szívesen mondod ki az igen-t, 22, 28, 32 vagy 35 évesen, bármikor…!

Szerző: Benedek Róza Muriel, Fotó: Shutterstock

Te hány évesen akarsz házasodni?

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!