CEREMÓNIAMESTER BLOG

Menyasszony anya

Nézz rá a képre, és tedd fel magadnak a kérdést: mi zavar jobban? Az, hogy menyasszonyi ruhában van vagy hogy emberek között van a gyermekét szoptató nő? Szabó Zoltán esküvői fotós képe több kérdést is felvet.

A fotó Andrea és a Philip esküvőjén, Ausztriában készült. Az esküvőn számos csecsemő vett részt, egyikük pedig megéhezett. Andrea számára pedig nem voltak kérdések…

fotó: www.szemtanu.com / Szabó Zoltán

fotó: www.szemtanu.com / Szabó Zoltán

Menyasszony

A régiek 14-15 évesen már vőlegényt kerestek a lányuk mellé, 16-18 évesen pedig már esküvőre készülődött a falu. Egy huszonéves nő csak anya lehetett, a férj pedig boldogan hordta magával a felcseperedő gyerekeket az aratásra. Ebből a korból nézve elképzelhetetlen, hogy a menyasszony már felnőtt nő és egyben gyermekét tápláló anya legyen. A kor azonban változik. Ma már 30 körül házasodik a legtöbb nő, és sokan már évek óta élnek tartós élettársi kapcsolatban előtte – egyáltalán nem lehetetlen, hogy így már gyerekkel a hónuk alatt indulnak az oltár elé. Adatok: kerkom.hu/eskuvo2015

Szoptatás

Óriási nyilvános vitát váltott ki néhány hónapja az, hogy etetheti egy anya nyilvános helyen (értsd: idegen emberek között) a gyermekét. Pro és kontra hangzottak el érvek, a szenzációra éhes sajtó pedig napirenden tartotta a kérdést hetekig. Volt “mekdonáldsz” és “ikeja”, “utcaembere” és “politikaimegmondó” is a terítéken. A kérdés azonban nem igazán dőlt el. Mert nem is a szoptatásról magáról szólt. Vajon hogyan reagálunk a meztelen testre? Minek tekintünk egy formás mellet? Freud röhögve rángatózik a sírjában, amikor újra-és-újra szexista dumákkal próbáljuk meg saját (ál)prűdériánkat fedezni.

Esküvő + Menyasszony + Szoptatás

Olyasmi lehet ez, mint amikor ki van írva egy bolt bejáratára, hogy kutyával, fagylalttal és görkorcsolyával nem lehet bemenni, és végül egy görkorcsolyás kutya fagyit nyalva gördül be… Közben pedig végeláthatatlan sora jut eszembe a klasszikus festészetnek, ahol anyát és gyermekét szoptatás közben ábrázolják. Még az ősi anya-gyerek archetípus, Mária-Jézus vagy a még korábbi Ízisz-Hórusz ábrázolás is nagy nyilvánosságra szántan mutatja anya és gyermeke kapcsolatát. A hagyományaink rabjai vagyunk.

Mi a hagyomány? Felsőbbrendű tekintély, amelynek nem azért engedelmeskedünk, mert a számunkra hasznosat parancsolja ránk, hanem azért, mert parancsol.
Friedrich Nietzsche

Szabó Zoltán fotográfussal beszélgetve a menyasszony gyermekét szoptatja képről jutottunk fontos, talán minden esküvőre készülő menyasszony, vőlegény, családtag, barát számára fontos közös nevezőre.

baba az esküvőnSzoptatás az esküvőnMenyasszony szoptatja gyermekétmenyasszony öltözik
< >
fotó: www.szemtanu.com / Szabó Zoltán

“Itthon inkább a megfelelési kényszer, a feszültség, a görcs az úr, a kulturális különbség néha egészen szembeszőkő. Míg itthon egy defektes biztosítótű az örömapa hajtókáján a menyasszony idegösszeomlásához vezethet, addig más nemzetek lányai a kisebb katasztrófát is képesek a maguk örömére fordítani. Már nem tudom, kié a történet: nyári esküvő, vegyes pár, ausztrál vendégek, Budapestről a hosszú autóbuszozás közepén leszakad az ég, mire az alföld-közepi kis kápolnához érnek, tenger a sár. Az ausztrál hölgyek lecsatolják a tűsarkút és önfeledt mosollyal lépnek le a buszról és vihogva tapicskolnak a kápolna felé. Mezítláb. Elleshetnénk tőlük valamit.” -írja Zoltán.

Forrás: http://szemtanu.com/galeria/100626-andrea-philip/

Nyiss a boldogságra!

És valóban. Ideje egy kicsit kevésbé komolyan venni önmagunkat és az esküvő állítólagos hagyományait. Merjünk felnevetni egy váratlan helyzeten, hiszen a boldogság nem egy ruhán, táncon, vacsorán múlik. És ha képesek leszünk ezzel a boldogságra nyitottsággal egymás felé fordulni, akkor talán egy gyermekét szoptató menyasszony látványa is inkább gyönyörködtet majd.

Egyetértesz? Tiltakozol?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!