CEREMÓNIAMESTER BLOG

10 váratlan esküvői kiadás

Mikor fordul át a nagy izgalom, az esküvőszervezés körül pénzügyi rémálomba? Milyen rejtett költségek vannak, amikre nem leszel felkészülve? Illetve ha ezt elolvasod, akkor már akár el is kerülheted őket.

Esküvői költségek

Az esküvőre eredetileg szánt pénz egyszer csak kezd kevésnek tűnni. Eleinte fel sem tűnik, hogy pár tízezer forinttal hosszabb a számla, de érdemes odafigyelni, mielőtt megduplázod a terheidet. Csobán Éva esküvőszervezőt kértem fel, hogy szedje össze a váratlan esküvői költségeket, amiket ki kell védeni.

1. Nettó vagy bruttó összegre szerződtél?

Az ÁFA összegét a vendéglátásra adott árajánlat többnyire tartalmazza, de a terembérleti díjat, egyes szolgáltatások díját hajlamosak “optikailag csökkenteni” a szolgáltatók úgy, hogy nettó+áfa árat írnak. Ezt mindenképpen egyeztesd le.

2. Foglalót vagy előleget fizettél?

Az alapvető különbség a kettő között, hogy amennyiben meghiúsulna az együttműködés, akkor az átadott összeg visszajár, vagy sem. Amennyiben a felek az adott összeget foglalónak nevezik, azaz az ügylet létrejöttének biztosítékaként adják, abban az esetben a szerződés meghiúsulásáért felelős fél elveszíti azt az összeget. Az előleg esetében egy szerződés egyoldalú megszüntetése esetén is egyszerűen visszakérheti a vevő az előleg összegét, vagy a szolgáltató egyszerűen visszaadja. Nincsenek egyéb jogi következmények, amennyiben nem írtak ilyeneket a megállapodásba.

3. Meddig szól a helyszín bérleti díja és mennyi a hosszabbítási költség?

Meddig tart majd az esküvő? És mi van, ha maradnának a vendégek? Mennyibe kerül a terem, ha még ráhúznátok 1-2 órát? Tegyétek fel a kérdéseket időben!

4. Mi történik a megmaradt (olykor túl sok) étellel, tortával?

Egyes helyeken eleve csomagolják, hogy elvigyétek, míg van, ahol külön pénzt kérnek a csomagolóanyagokért. Sőt, akad olyan helyszín is, amelyik ki sem adja élelmiszerbiztonsági okra hivatkozva.

5. A korlátlan italcsomag hány órás intervallumra érvényes?

Sokan nem kérdezik meg, hogy mikortól folyik Fontana üstjéből a nedű, és meddig tart. Sok esetben a vacsora kezdetétől számított 6-8 órára szerződnek.

Esküvő = pénz

6. A menü ára tartalmazza az asztalt, amiről esztek, és a széket, amin ültök?

Nem egyértelmű, hogy egy étteremnek van-e 14 db körasztala és hozzá megfelelő széke. Van, ahol ezt ők is bérlik, így ki is számlázzák.

7. Meddig játszik a zenekar/dj és mi történik, ha lejár a műsoridejük?

A terembérlethez hasonlóan egyeztetni kell a játékidőt. A zenekarok esetében ezt sokszor “szetben” határozzák meg, azaz hány kört játszanak, amiből egy kör 45-60 perc lehet. A DJ-k esetében ez általában óra.

8. Hány órás a fotós/videós jelenléte az esküvő napján?

Többnyire a reggeli készülődéstől az újasszony visszatéréséig tart, de egyeztetni kell, hogy pontosan meddig marad az esküvői fotós, mert ha csúszik a program, akkor kellemetlen meglepetés érhet.

9. Mi a tiéd és mi bérlemény a dekorációban?

Nem, az asztali dekort nem feltétlenül lehet hazavinni. Sem a gyertyatartókat, sem a felrögzített díszeket. Állapodjatok meg előre ezekről a kérdésekről a dekorossal.

10. Az esküvőszerveződ végig jelen van azon a napon vagy csak meghatározott időintervallumban?

Az esküvőszervezőt tanácsadásra, szervezésre és teljeskörű lebonyolításra is fel lehet kérni. Az előbbi esetekben óradíjas alapon működik közre korlátozott mértékben. Az utóbbi esetében egy magasabb díjért gyakorlatilag végigvezényli az esküvőt az első ajánlatkéréstől az utolsó székszoknya esküvő utáni leszedésééig, sőt, hajnalban még segít az eltévedt vendégeknek hazatalálni.

Mi kell a szerelemhez?

Nos, a szerelemhez nem kell szépség, ész vagy pénz:

De az esküvőhöz akár tetszik, akár nem, mind a NÉGY kell… 😉

 

▼ Oszd meg mindenkivel, ha tetszett! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!