CEREMÓNIAMESTER BLOG

Esküvői szertartás – az álmok és a valóság

Az esküvő érzelmi csúcspontja az esketés, amikor kimondjátok egymásnak azt az ígéretet, ami egy életen át összetart titeket. Hogy ezt ki előtt teszitek meg azonban meghatározza az esküvőtök emlékeit évtizedeken át. Ezért nem mindegy, hogy az álmaitokból már az esküvői szertartáson felébredtek, vagy sikerül kedves és hiteles eskető személyt találnotok. Hogyan válasszatok?esküvői szertartás

Igazi vagy nem igazi? – illetve mitől lesz igazi az esküvői szertartás?

A 40 évig épülő szocializmus tett róla, hogy a “Tanácsháza” hivatalnokai kellő hatalomra és ezzel járó gőgre tegyenek szert, így a születésünktől a halálunkig minden személyes életeseményünket rögzítő Anyakönyvi Hivatalok is messze jártak a szolgáltatói szemlélettől – és helyenként járnak ma is. Az anyakönyvvezetők feladata persze sokkal több, mint az esküvőn feltenni a kérdést, iszonyatos mennyiségű adatrögzítő munkát végeznek, és ennek megfelelően eléggé terheltek mire eljön a hétvége és Ti remegő térdekkel eléjük járultok, hogy polgárjogilag családdá egyesítsenek titeket.

A nagy kérdés azonban, hogy attól “igazi”-e a házassági eskü, hogy mindezt egy tekintélyes hivatal hivatali személye előtt teszitek-e? Vagy attól lesz igazi, hogy aláírtok egy papírt? Vagy attól, hogy a fizikailag már nem is létező anyakönyvbe írjátok a neveteket? Csak mert éppen ezek azok az elemek, amelyeket a legkönnyebb egy másik jogi eljárással semmissé tenni… Egy kimondott ígérettel azonban a lelkiismereteteknek számoltok el.

A házasság egy ígéret.

Annak ígérete, hogy a veled szemben álló személynek a kezét soha többé nem engeded el. Hogy jöhet tényleg bármilyen vihar, lehet köztetek akármilyen nézetkülönbség, sőt, még hűtlen is lehet a másik – vagy épp te – de a kimondott ígérethez minden körülmények között hű maradsz. (Ezalól a nyilvánvalóan bűncselekmény kategóriába sorolható esetek, a családon belüli erőszak nyilván kivételek, melyek erősítik a szabályt.)

Ezt az ígéretet mondatja ki veled a titeket eskető személy a nektek fontos hozzátartozóitok jelenlétében.

Kikből választhattok?

eskető pap

eskető pap – lelkész

Az eskető pap vagy lelkész valamely egyház elismert (felkent) tagja, aki a judeo-keresztény kultúrában Isten színe előtt mondatja ki veletek a házassági eskütöket. A Magyarországon elismert egyházak mindegyikénél a házasság szentéségét a pár egymásnak szolgáltatja ki, tehát az egyházak is hirdetik, hogy maga a pár a kimondott esküvéjel teremti meg a házasságot. A Római Katolikus szertartásban még át is kötik a papi hatalmat jelentő stólával a kezeteket, hogy ezt képileg is megerősítsék.

Ha vallásosak vagytok, ha vágytok arra, hogy egy megszentelt templom falai között történjen az eskü, vagy ha valamilyen szuperhatalmú lény kvázi jóváhagyását is kéritek, akkor válasszátok ezt az esketési formát.

A Katolikus papokat csak püspöki engedéllyel engedik ki a templomokból, míg a református lelkészek szinte bárhová mehetnek. Jegyesoktatásra azonban mindegyik vallásnál járni kell. A szertartástól függetlenül a hivatalos papírmunkát az egyik anyakönyvi hivatalban el kell végezzétek előbb/később.

A szertartás díját az egyházak központilag határozzág meg (stóladíj), amire az adott templom tehet rá extra költséget. 27.500 – 60.000 Ft között mozog.


anyakönyvvezető

anyakönyvvezető

 

A házassági anyakönyvet egykor az egyházak vezették, aztán ez a feladat átkerült az államszervezethez, és egyes országokban az anyakönyvvezető lett az esketést elvégző személy is, azaz az ő jelenlétében és két tanú előtt kell kinyilvánítani a közös házassági akaratot. Nagyjából úgy, ahogy egy ingatlan adásvétel is történik közjegyző előtt. Jogi formula, amit aztán a mostmár digitális anyakönyvben rögzítenek.

Az anyakönyvvezetők a 90-es években még ragaszkodtak a hivatal épületéhez, ma már szívesen helyszínre is mennek, amennyiben az a területi hatályuk alá tartozik. Vannak bizonyos megkötések, amiket a Polgármesteri Hivatal jegyzője írhat elő, a rendszer azonban mára kellően rugalmas lett, így egyáltalán nem bonyolult olyan anyakönyvvezetőt találnotok, aki a megálmodott helyen ad össze titeket. 

Vannak anyakönyvvezetők, akik a 40 évvel ezelőtti szöveget nyomják ma is (rémálom), és vannak, akik kedvesek, rugalmasak, felkészültek, és örömmel teszik a (nem könnyű) dolgukat. Egy nap 5-6 esketésük is van, így nagyon nem fognak időzni veletek, és eléggé precízen kell tartanotok az időket is. Ennek a szertartásnak a különlegessége, hogy nem kell külön aláírni a hivatalban a két tanúval, hanem ott a helyszínen megtörténik, így a jogi kötelék is létrejön.

A hivatalos szertartás díját jogszabály határozza meg, a helyszíni kiszállást a jegyző állapítja meg. 30.000 – 100.000 Ft között mozog kerületenként eltérően.


kamu esketés - szertartásvezető

kamu anyakönyvvezető – szertartásvezető

A szertartásvezető egy rendszerhiba eredménye. A kétezres évek elején a rideg és rugalmatlan anyakönyvvezetők okán teremtettük meg a szertartásvezetőket, akikről gyakorlatilag nem is tudja sokszor a vendégsereg, hogy nem anyakönyvvezető, sőt erre a kamura rá is játszik a trikolor szalaggal és az anyakönyvhöz hasonló veretes könyvvel a hóna alatt. A szertartásvezetők az anyakönyvvezetők “fejlesztett másolatai”, akik a pár esketésére jobb esetben külön felkészülnek, egyes szertartásvezetők még egyedi beszédet is írnak. A szertartást azonban nagy százalékban az anyakönyvvezetővel azonos módon, külsőségekkel és szerkezetben adják elő.

Néhányan beszélnek nyelveket, így képesek tolmács nélkül is kétnyelvű esküvőt vezetni. A szertartásvezetők legtöbb esetben csak max 2-3 esküvőt vállalnak egy napra, így kisebb az időprés, tehát néhány perc csúszástól még nem borulnak ki. A szertartástól függetlenül a hivatalos papírmunkát az egyik anyakönyvi hivatalban el kell végezzétek előbb/később.

A szolgáltatás díja szabad piaci díj, átlagosan 50.000 – 80.000 Ft-ot kérnek egy 20 perces kamu szertartásért.


ceremóniamester

ceremóniamester

A ceremóniamester valójában az egész napotokért felel – ez sokszor 12-16 órát jelent – amely alatt minden létező helyzetben helyt kell állnia. Szülőköszöntés, nyitótánc, torta, beszédek, stb. mind olyan kommunikációs feladat, amelyben elegánsan, kulturáltan és szórakoztatóan kell tudnia megnyilvánulni. Ezt a tudását az esketés során is kamatoztathatja. A romantikus filmekben látott esketések attól válnak sikeressé, hogy intim, kedves és könnyed szertartásokat látunk, tele érzelemmel.

A ceremóniamesterek által celebrált esketés is ezekhez a filmes élményekhez igyekszik közelíteni – igaz itt nincs lehetőség újravenni a jelenetet, elsőre jól kell sikerülnie. Az ilyen esküvői szertartásban nincsen piros-fehér-zöld szalag, igazi vagy kamu anyakönyv, hanem csak a legfontosabb elemek. A hossza ezeknek a filmes stílusú szertartásoknak is rövidebb, mint a többié, 12-15 perc alatt minden elhangzik és megtörténik. A szertartás szerkezete és nyelvezete illeszkedik minden helyszínhez, életkorhoz, kulturális háttérhez és elváráshoz. Az alap szertartáshoz egyedi elemeket is választhattok, amiket személyre szabnak számotokra.

Mivel a ceremóniamester egész nap “a tiétek”, ezért nincs időprés, ha úgy alakul, hogy 15 percet csúszik a szertartás, mert elszakadt a menyasszony uszálya, akkor sem tör ki dráma. A ceremóniamesterek közül sokan beszélnek nyelveket így gond nélkül tudtok kétnyelvű szertartást is kérni. A szertartástól függetlenül a hivatalos papírmunkát az egyik anyakönyvi hivatalban el kell végezzétek előbb/később.

A szolgáltatás díját tartalmazza a ceremóniamester szolgáltatási díja, így nem jelent külön költséget.


Melyiket válaszd az esketések közül?

Azt neked – illetve nektek – kell kigondolnotok, hiszen az esküvői szertartás az esküvőtök csúcspontja. Nagyon leegyszerűsítve: kire bízzátok? Isten szolgájára, a hivatal emberére, a kamuhivatalnokra vagy a ceremóniamesteretekre?

Nézz meg egy alap szertartás forgatókönyvet itt, vagy egy egyedi szertartás forgatókönyvet itt.

Olvasd el ezt is: Klasszikus és rendhagyó esküvői szertartás zenék

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!