CEREMÓNIAMESTER BLOG

Esküvőszervezés – a bukás első lépései

Az esküvő megszervezése nagyjából olyan, mint a marsraszállás – csak odaút kétfős legénységgel egy olyan űrhajóban, amiről nem tudjuk, hogy túléli-e az utat. Túlélési tippeket kértünk egy profi esküvőszervezőtől.

esküvő a Marson

Fotó: Pál Gergely Botond

Esküvőszervezés – pont, mint a foci: mindenki ért hozzá

Ami egy esküvő megszervezését illeti, a témával kapcsolatban általában mindenki nagyon okos, tapasztalt és tévedhetetlen. A rokonok, barátok pedig nem arról híresek, hogy ilyen esetben a jótanácsaikat megtartanák maguknak. Sőt, ilyenkor az információtömeg csak úgy áramlik a jegyesekre, amiktől egy, könnyű besokallni, kettő, könnyű elveszni a rengetegben.

Ipari termelés: a mennyiségi váltás minőségi változást eredményez

Persze mindenkinek vannak konkrét elképzelései a saját esküvőjét illetően, de talán nem véletlen az, hogy az álomesküvők megszervezésére már egy egész iparág specializálódott. Lehet, hogy manapság nem is olyan könnyű megszervezni egy esküvőt?

Az esküvőszervezés mára egy komoly és egyedülálló szakmává nőtte ki magát, az iparágban dolgozó emberek és cégek kapacitása pedig egy-egy szezonra szinte teljesen le van terhelve. Hamar megtelik a naptárjuk, a párok ma már egyre inkább igénybe veszik a profik segítségét ha esküvőszervezésről van szó.

Csobán Éva esküvőszervező

Tényleg nem megy már egyedül? Csobán Évát, az Esküvő, ahogy megálmodtad szervezőiroda munkatársát kérdeztük a buktatókról.

1. Mik azok a hibák, amiket azok a párok követnek el, akik nem rendelkeznek esküvőszervezővel?

Elsősorban az, hogy egy óriási terhet vesznek a nyakukba. Az esküvő egy pár életében egy komoly döntés, egy megismételhetetlen nap. Minden bizonnyal végig stresszelik a napot. És bár valószínű, hogy sokat foglalkoztak az esküvőjükkel, nincs aki koordinálja a napot, hogy valóban úgy legyen minden, ahogy eltervezték. Az ünnepelteknek élvezniük kell ezt a napot, nem irányítani.

2. Mik a legnagyobb buktatói annak, ha magunk szervezzük az esküvőt?

Aki maga szervezi az esküvőjét nem ismeri az esküvői szolgáltatások apró rejtelmeit. Az álomesküvő, amit megterveznek maguknak, sokszor nem úgy sikerül, ahogy szeretnék. Ezer apró dolog miatt csúszhat például a szertartás, a fotózás és ezt követően a vacsora. Ha pl. szabadtéri szertartást szerveznek, biztosan van B verzió? És ha 10 perccel a szertartás előtt leszakad az ég, akkor az eső elől menekülő násznépet ki és hova irányítja?
Ha elfelejtettek tűzijátékot rendelni a tortához akkor ki húz elő egyet a varázsdobozából?
Sokan nem veszik elég komolyan az esküvői szerződéseket, vagy nem is kötnek szerződést a szolgáltatókkal. „Ez csak egy esküvő, sok ilyet csináltak már, mi baj lehetne” ez a legfelelőtlenebb hozzáállás egy esküvőn.

3. Mire kell a leginkább figyelniük a pároknak egy esküvő megszervezésekor?

Legyen valaki, aki a jobb kezük lesz. Egy barátnő például. Semmiképpen ne az örömanyák, hiszen nekik „örömanyáskodni” kell aznap. Valaki, akiben megbíznak, akivel végig szervezték az esküvőt. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy ez a kedves valaki is egy meghívott vendég, aki egy idő után ugyanolyan jól szeretné érezni magát az esküvőn, mint más. Vagyis ne terheljük túl a megbízott segítőnket, hiszen ez egy óriási feladat és felelősség.
Manapság egyre több „esküvői cukrász” van már az országban, akik lényegesen olcsóbban az otthoni konyhájukban sütik a tortát. Nincsenek vele tisztában, hogy pl. a helyszín tudja-e (akarja-e) hűteni vagy sem, egyáltalán bevihető-e egy esküvői torta származási papírok nélkül?! Ezek nagyon komoly dolgok, melyekre érdemes odafigyelni.

4. Milyen előnyei vannak annak, ha profi esküvőszervezővel intézzük a szervezést?

A hozzáértés, a szakértelem. Időt spórolhatnak, és még akár pénzt is. Nem a szervezői díjtól magas az esküvő kiadása. A szervező tudja milyen apró betűs részekre kell odafigyelni, mindig minden esetben a pár érdekeit képviseli. A legnagyobb biztonságot nyújtja a pároknak, akik ez által élvezhetik az esküvőjük minden pillanatát.

Évával találkozhatsz az Őszi Esküvő Kiállításon, ahol mi is ott leszünk.

5. Kidobott pénz az ablakon az esküvőszervező? (a Ceremóniamester Szövetség véleménye)

A 10 éves Ceremóniymester Szövetség tagjai évente 200 körüli esküvőn vesznek részt, melyek egy részét esküvőszervező készíti elő. Így az elmúlt évben kb. 2000 esküvőn láttunk mindenféle megoldást. Tapasztalatunk szerint egy jó esküvőszervező megóv nagyon sok felesleges tapasztalástól, és az esetek többségében még pénzt is megtakart nektek. Arra kell csak figyelnetek, hogy az álmaitokat jól “árazzátok be”, azaz reális keretet szabjatok magatoknak és az esküvőszervezőnek. Ja, és olyan, hogy “ingyen esküvőszervezés”, olyan nincsen.

Jó szervezést és utat kívánunk a… Marsra 😉

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!