CEREMÓNIAMESTER BLOG

Magyar esküvő Szlovéniában, a Bledi-tó partján

Kevés romantikusabb van annál, mint amikor a vőlegény karjába veszi a menyasszonyt és 99 lépcsőfokon viszi fel a kicsiny sziget ódon templomához, ahol aztán együtt meghúzzák a kívánságharangot. Szlovénia egyetlen szigetén a Bledi-tó közepén még ez is megtörténhet. Igaz a vőlegény olasz, a pár Angliában él, a násznép pedig olyan sok helyről jött, hogy a Holdig eljutottak volna ennyi kilométerrel. Beszámoló következik videóval.

Butikország

Szlovénia egy “butikország” – ahogy a helyi esküvőszervező lány, Anja mondja. Mindenből van egy kicsike, takaros. Az ország tele van sportolóval, ha eldobsz egy követ, tutira egy edzőtábort találsz el vele – vagy egy olasz turistát, mert annyian vannak.

Esketés

A Bledi-tónál az esküvők világa is ilyen: sokszínű, érdekes, mindenhonnan jött párok. Ilyen-olyan bőrszínű, vallású, sokszor mindenféle nemzet közössége. A helyi esketés is ennek megfelelően zajlik: a helyi anyakönyvvezető mellett egy állami tisztviselő esket, szlovénul, majd őket azonnal fordítja a hivatalos tolmács angolra. Az igenek így többnyire HÁROM nyelven hangzanak el.

A helyi nevezetesség, Tito egykori rezidenciája (vagy jó időben annak kertje) ad otthont az esketéseknek – a Vila Bled. Külön érdekesség, hogy a díszterem fala a II. világháború teljes történetét bemutatja, tele vérrel és halállal. Így a helyi szervezők legnagyobb örömére egy elhúzható függöny került fel pár éve, ami óvatosan háttérbe szorítja a tito-i örökséget és teret ad a jövő házaspárjainak.

99 lépcső és kívánhatsz egyet

A szertartás után fotózkodás a kertben, mindenhol fecskék csivitelnek, majd a násznép virágesős sorfala között a pár kiszalad a kertből egyenesen a tópartra, ahol már várja őket a kishajó (“pletna”), amit még mindig egy pasas hajt nagy evezőkkel.

Így jutnak el Szlovénia egyetlen szigetére, amelynek tetején áll a régi templom, benne pedig a kívánságharang.

A 99 lépcsőfokot megmászva lehet feljutni, és természetesen a vőlegény dolga az arát felvinni. Ez többeknek sikerült már… A harangtoronyban pedig (14 euró leszurkolása után fejenként) meghúzhatják a kívánságharangot, és közben kívánhatnak valamit. Amit persze tilos megosztani másokkal, különben … különben gondolom meghal egy tündér. Vagy valami ilyesmi.

A násznép közben buszra száll és irány a Grand Hotel Toplice, a helyi SAVA Hotel hálózat legnagyobb tagja, ahol a tópartra nyíló teremben már várnak minket, és ahová a pár a helyi szokásnak megfelelően az “aperitif óra” végén érkezik – hajóval.

(A mi esetünkben az eső ezt nem igazán támogatta, de elvileg így történt volna).

Eküvő – mint ahogy általában, vagy mégse…

Az esküvő innentől a “szokásos mederben” zajlik, a magyar, az olasz és a nemzetközi szokások és hagyományok édeskés egyvelegével. Az olasz családok jellegzetessége, hogy csak nagyritkán beszélnek angolul, így ilyenkor bizony három nyelven zajlik az esküvő minden fontosabb mozzanata. A menyasszony meg is jegyzi a vőlegénnyel közös (és általam angolra fordított) beszédük elején, hogy “így zajlik az életünk, az örökös három nyelv közötti ingázásban – szokjátok!”

Krémes – az eredeti (?)

Bledben találták fel állítólag a krémest, 1953-ban, legalábbis az ő változatukat, amit nagy szeretettel kínálnak mindenhol. De úgy midenhol, hogy tényleg bárhová megy az ember, mindenhol pontosan ugyanazt a színű-formájú-állagú krémest teszik elé. Persze az esküvőn is ott a desszertasztalon a helye. (Kábé olyan, mint nálunk a franciakrémes, de a teteje nem karamelles, hanem porcukros. Nekem a régi szocreál idők krémese jön le róla.)

Időjárás

Amit tudni kell: bármikor változhat az időjárás. Pénteken érkeztem (6 órás autóút végén) és verőfényes napsütés, szikrázó tavaszi idő, rövidnadrágos séta a tóparton. Szombatra ősz lett. Hatalmas felhők ereszkedtek le a hegyek mentén, és mindent betakartak, mintha csak a Gyűrűk Ura vészjósló jelenetében lennénk, és Szarumán mindjárt dönteni kezdené a fákat. Óriás széllökések, nedves minden. A helyiek pedig ugyanazzal a nyugalommal szolgálják fel a négymilliomodik krémest a Panorama étterem teraszán. Vasárnapra nyár lett és mindenki bicikliversenyzőre pirulta magát a napon a rövidujjúkban.

Szervezés

Az esküvő megszervezésébe csak helyi segítséggel szabad belekezdeni, bár mindenki (mindenki) – értsd: még az utolsó melós is, aki a partfalat szedte rendbe markolóval – beszél angolul. Mégis, a helyi ismeret nagyon kell. Mi a DaPetra Weddinggel dolgoztunk együtt, a vezetőjük, Petra épp a négyhónapos kisfiát neveli, de a csapatával ragyogó munkát végeztek. Amúgy Petra volt korábban vezetője a Vila Blednek és a Toplice szállodának is, így puszipacsival megold mindent. Nem volt nehéz dolgom.

A fotós és a DJ “benne volt a szállodai csomagban”, itt valahogy nem feszülnek annyira erre a témára rá. Igaz, az “esküvői fotósok” két huszas éveiben járó srácot jelentett, az esküvői DJ pedig szintén. (Érdekes volt, hogy Google Playről játszották a zenéket, de hát a nemzetközi slágerek mindegyike biztos nem lehet a gépükön.)

Összegzés

Hat órányi távolságra egy csodaszép kis tavat találsz zöld hegyek ölelésében, ahol mesebeli esküvőd lehet. Ez a Bledi-tó Szlovéniában.

 

 

Tóth Mihály ceremóniamester

Ha tetszett, akkor jelezd egy megosztással vagy lájkkal, vagy kiálts fel hangosan 😉

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!